Assault on Precinct 13, en af John Carpenters første film, er desværre blevet lidt overset med årene. Den bliver sjældent nævnt i samme åndedrag som Halloween og The Thing, hvilket er en skam, da den sagtens kan leve op til de film.
Jeg kan lige så godt lægge kortene på bordet med det samme: jeg er stor fan af John Carpenter og hans film. Selv de dårligere af hans film, såsom Ghosts of Mars, vil jeg egentlig hellere se end den sædvanlige metervare fra Hollywood. Man kan vel ikke kalde ham for en auteur, men mere en god håndværker, der ville have følt sig hjemme i Hollywoods studiesystem - en ting, som han også gerne indrømmer selv. Carpenter minder på mange måder om hans store idol Howard Hawks, som også excellerede i mange forskellige genrer som gysere, thrillere, komedier og westerns, hvilket Carpenter også gør og har gjort. Han har aldrig lavet en rendyrket western, men mange af hans film tangerer westerns og ikke mindst Assault on Precinct 13 fra 1976.
Det er de sidste timer for politistationen i det 13. distrikt. Politimanden Ethan Bishop har fået opgaven at få lukket ned for stationen og sørge for at alt bliver pakket ned. Det bliver dog ikke nogen stille aften for politimændene og sekretærerne på stationen, da de kommer under belejring af en bande kriminelle med lyddæmpede pistoler og geværer. De vil have fat på en mand, der har søgt tilflugt på stationen efter at have myrdet de bandemedlemmer, der har skudt hans lille pige. Nu må politimændene stå sammen med de sidste indsatte i cellerne for at kunne overleve aftenen.
John Carpenters western
Med Assault on Precinct 13 lavede John Carpenter sin første reelle film for et filmstudie. Han havde tidligere instrueret spillefilmen Dark Star i 1974, som han havde lavet sammen med Dan OBannon, hans filmskolekammerat fra USC. Det var en udvidelse af en af deres filmskolefilm og de fik den flikket sammen i løbet af nogle år.
Historien i AoP13 er stort set den samme som i Howard Hawks Rio Bravo med John Wayne og Dean Martin og det har Carpenter aldrig lagt skjul på. Han har brugt den samme skabelon i nogle andre af hans film, som f.eks. Ghosts of Mars, men i AoP13 er han nok tættest på at lave en rendyrket western. Der er også referencer til mange andre westerns, bl.a. The Unconquered med Gary Cooper, og der er endda en lille rolle til Henry Brandon, der meget mindeværdigt spillede Scar i John Fords The Searchers.
Perfekte typer og fremragende musik
Skuespillerne i AoP13 udfylder alle deres roller perfekt. Austin Stoker spiller den stoiske politimand,, Darwin Joston er den barske forbryder og Laurie Zimmer spiller den smukke kvinde i midten. Med Zimmer får Carpenter lavet endnu en hyldest til Hawks ved at gøre hende handlekraftig, smuk og ikke mindst ved at sætte lyset meget 40er-agtigt på hendes øjne, så de hele tiden er i fokus.
En ting, som man altid kan finde i Carpenters tidligere film, er hans genbrug af gode skuespillere. Da AoP13 kun er hans anden film er der selvfølgelig ikke så mange gengangere, men han har brugt mange af skuespillerne i senere film såsom The Fog, Halloween og Escape from New York.
Endnu en ting, som Carpenter er meget kendt for, er hans synth-scores til sine film. Det mest kendte er Halloween, men alle hans scores er værd at lytte til, hvis man godt kan lide den minimalisme, som Carpenter udnytter til det yderste. Musikken i AoP13 er fremragende og især hovedtemaet går man og nynner lang tid efter filmen er slut. Udover at instruere, skrive manuskriptet og lave musikken er Carpenter også klipper på en del af sine film, inkl. denne. Han har dog gjort det under pseudonymet John T. Chance, som er en reference til det navn, som John Wayne havde i Rio Bravo.
Hvis man kan lide nogen af John Carpenters andre film bør man få set denne film, der introducerede mange af hans temaer og ideer og ikke mindst var den første film, som Carpenter skød i Panavision (2.35:1). Den kører i et langsommere tempo end de fleste film i dag, men det bør ikke afskrække nogen, da det er en virkelig god film med fint skuespil, en spændende historie og god action. Står valget mellem denne film og genindspilningen med Ethan Hawke bør man til enhver tid vælge Carpenters film.
Om disken
På den fine Blu-ray, som Another World Entertainment har udgivet, kan man se filmen i dens originale 2.35:1-format i en meget flot overførsel og med rigtig god lyd i DTS-HD MA. Ekstramaterialet på skiven er identisk med den tidligere DVD-udgivelse fra Image Entertaintment.
Der er et interview med Austin Stoker og John Carpenter, optaget på The American Cinematheque. Det har desværre ret dårlig lyd, men er værd at se.
Det bedste ekstramateriale på skiven er audiokommentaren med Carpenter, hvor han er hudløst ærlig hele vejen igennem og påpeger adskillige ting, som han ville have gjort anderledes, hvis han havde lavet filmen i dag. Med i dag skal forstås 1997, hvor Carpenter optog audiokommentaren til laserdisk-udgivelsen. Der er også radio-spots og ikke mindst filmens score på sit eget lydspor.
Film: 6/6
Ekstramateriale: 4/6
http://www.onfilm.dk/Film/Anmeldelse.aspx?FilmId=2633&AnmeldelseId=6169
Ingen kommentarer:
Send en kommentar