Jodie Fosters seneste film som instruktør hedder The Beaver
og handler om en mand, der kommunikerer med sine medmennesker igennem
en bæverdukke. Det er da ikke ligefrem noget man ser hver dag og hvis
man er villig til at gå med på denne præmis, så venter der en ganske
vellavet lille film.
I 1979 fik den dengang 23-årige Mel Gibson sit gennembrud som skuespiller med rollen som Mad Max Rockatansky i George Millers Mad Max, der gjorde Gibson kendt udenfor Australiens grænser. Det var en ikonisk rolle og han efterfulgte den med fine præstationer i andre australsk-producerede film, såsom Gallipoli (1981), The Year of Living Dangerously (1982) og Mad Max 2: The Road Warrior (1981). 1987 blev året, hvor Gibson fik sit store Hollywood-gennembrud med den ene af hovedrollerne i Lethal Weapon og derefter gik det slag i slag med actionfilm efterfulgt af komedier efterfulgt af dramaer.
I 1993 sad Gibson for første gang i instruktørstolen (The Man Without a Face) og han har siden dengang instrueret tre film: Braveheart (1995), The Passion of the Christ (2004) og Apocalypto (2006). Det har resulteret i et par Oscars, bl.a. for Bedste Instruktion for Braveheart, og mange hug for voldsomheden i en film som The Passion of the Christ. Det sidste årti har Mel Gibson desværre også gjort sig uheldigt bemærket i dagspressen et par gange, bl.a. med anti-semitiske udtalelser til en politibetjent i 2006, da de stoppede Gibson pga. en mistanke om spritkørsel. I 2010 kom han i de kulørte blade igen, denne gang pga. en ret ond telefonsamtale med hans daværende kæreste.
Denne telefonsamtale og de resulterende historier i dagbladene fik en uheldig indvirkning på Jodie Fosters film The Beaver med Mel Gibson i hovedrollen, som blev lagt på hylden fra 2010 til marts 2011 og endte med at få amerikansk premiere i et begrænset antal biografer i maj 2011.
En mand og hans bæver
The Beaver handler om Walter Black, som er i midten af en ret sort depression. Efter at være blevet smidt ud af konen flytter han ind på et hotel, hvor han tilbringer tiden med at drikke, sove og se fjernsyn. En dag, hvor han er henne og smide de seneste tomme flasker ud i containeren, finder han en bæverdukke til at have på hånden. Den tager han med hjem og senere den aften efter et mislykket selvmordsforsøg begynder han at tale til sig selv og senere til andre igennem dukken, The Beaver, med en tyk cockney-accent.
Bæverdukken får Walter op fra depressionens mørke dyb og hjælper ham til at komme tættere på hans kone, yngste søn og giver ham også nogle nye ideer, som kan bruges i det legetøjsfirma, hvor han er direktør. Alt er dog ikke rosenrødt: hans ældste søn vil for alt i verden ikke blive som sin far, som han er begyndt at hade, og vil ikke have noget med ham at gøre, især ikke med bæverdukken på hånden. Og så er det også som om at Walter er begyndt at forsvinde ganske langsomt og bæverdukken er begyndt at overtage Walters liv.
Kan man gå med på ideen?
Indrømmet: ud fra min synopsis kunne man godt tro, at manuskriptforfatter Kyle Killen har drukket lidt for mange guldøl og begyndt at se lyserøde bævere... øh, elefanter. Det er dog en præmis, der virker, hvis man går med på ideen, lidt ligesom Ryan Gosling og hans forhold til en postordre-dukke i Lars and the Real Girl. Hvis man går med på ideen og ikke bare tænker: damn, det her er langt ude... så kan man faktisk godt komme ned under overfladen på en film, der ikke bare er en sjov ide med en tidligere superstjerne i hovedrollen. Nogle anmeldere, såsom Roger Ebert, kunne godt se, at der var mere i filmen end bæveren, men de kunne bare ikke komme meget længere end den.
Når og hvis man er gået med på præmissen, så venter der en ganske vedkommende og til tider ret dyster film. Mel Gibson er en fantastisk skuespiller, når han får ordentligt materiale at arbejde med og det gør han i The Beaver. Hans Walter Black er så ødelagt af depression i starten af filmen, at man virkelig tror på at en bæverdukke vil kunne rette op på hans liv og give hans liv ny mening. Ved at kommunikere igennem dukken, eller rettere lade dukken kommunikere for sig, kan Walter sige de ting, som ellers har bundet sig sammen i en knude i hans mave og har bragt ham til selvmordets rand. Den bringer ham tættere på sin kone, velspillet af Jodie Foster, og på sin yngste søn, spillet af den 8-årige Riley Thomas Stewart.
Fra Chekov til Mel Gibsons søn
Den ældste søn Porter spilles af Anton Yelchin, der har et ganske imponerende resumé bag sig, selvom han kun er 22 år. Han viste stort talent som 12-årig i Stephen King-filmatiseringen Hearts in Atlantis og har senere gjort det godt i film og serier så forskellige som Star Trek, Alpha Dog, Law and Order: Criminal Intent og senest genindspilningen af Fright Night. I The Beaver er han bestemt heller ikke dårlig og hans smerte er lige så håndgribelig som sin fars i filmen. Han får fint medspil af endnu et ungt stjernefrø, nemlig Jennifer Lawrence, der tidligere på året var Oscar-nomineret for sin hovedrolle i Winter's Bone. Dette femkløver udgør den solide rygrad i en film, der ellers mest blev kendt for forskellige usjove journalisters ordspil på Mel Gibson og håndbæver.
Værd at se?
Hvordan The Beaver er blevet behandlet i medierne er en skam, da den, ligesom instruktør Jodie Fosters to tidligere film Little Man Tate og Home for the Holidays, på en mesterlig måde viser en familie enten i opløsning eller på vej i opløsning.
Udover et sikkert greb i skuespillerne, uden tvivl pga. hendes mange års erfaring i filmbranchen og arbejde med mange store instruktører, viser Jodie Foster også et talent for billedkomposition og samtidig et godt øre for musik, leveret af den relativt ukendte komponist Marcelo Zarvas.
The Beaver er en film med noget på hjerte og den har ikke fortjent at ende som en fodnote i Jodie Foster eller Mel Gibsons filmografi.
Ekstramateriale
Intet. Den amerikanske udgivelse indeholder en audiokommentar med Jodie Foster, to slettede scener (med mulighed for audiokommentar med Jodie Foster) og en featurette på 12 minutter. Det er ikke meget, men det er da under alle omstændigheder mere end den sædvanlige barberede Nordisk Film-DVD, som man bliver spist af med her.
Film: 5/6
Ekstramateriale: 0/6
http://www.onfilm.dk/Film/Anmeldelse.aspx?FilmId=18114&AnmeldelseId=5904
Ingen kommentarer:
Send en kommentar