onsdag den 21. november 2012

Anmeldelse #48: The Hunger Games (15/9-2012)

En film, hvor børn og unge mennesker slår hinanden ihjel på de mest voldelige måder må da lige være det, som de unge vil have. Jennifer Lawrence spiller hovedrollen i det nye filmfænomen The Hunger Games, der er instrueret af manden bag Pleasantville og Seabiscuit.



Filmselskaberne leder hele tiden efter det nye store film-franchise. En filmserie, der kan måle sig med James Bond, Harry Potter, Ringenes Herre og Twilight.

Der har været rigtig mange forsøg igennem årene, men der er f.eks. aldrig kommet nogen opfølgere til The Golden Compass, Cirque de Freak: The Vampire's Assistant, I Am Number Four, Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events og Alex Rider: Stormbreaker? Der er med garanti passionerede fans af bøgerne, der gerne vil se endnu en film i de film-serier, men pga. manglende omsætning ved billetlugerne er det ikke blevet til mere.

The Hunger Games-bøgerne af forfatteren Suzanne Collins har været en kæmpe succes på bestseller-listerne og hvad var mere naturligt end at forsøge at overføre den succes til filmlærredet? Af og til virker det og måske ville det også gøre det denne gang.

What's it all about?
The Hunger Games foregår i en post-apokalyptisk verden, hvor magthaverne har indført en slags spil, som to unge mennesker fra hvert distrikt i denne verden bliver udvalgt til via lodtrækning.

I spillet skal de kæmpe mod hinanden indtil der kun er en overlevende tilbage. Da Katniss Everdeens lillesøster bliver valgt til spillet vælger Katniss at træde i hendes sted. Hun kommer nu, sammen med deltagerne fra de andre distrikter, til en verden, hvor det er lige så vigtigt at skaffe sponsorer på de tv-transmitterede tv-shows før spillet, som det er at lære at slå hinanden ihjel.

Lad mig få det ud af verden med det samme: jeg har ikke læst The Hunger Games-bøgerne. Det burde dog ikke være en forudsætning for at se filmen.

Gode kræfter bag
Instruktøren bag The Hunger Games er Gary Ross, der tidligere har stået bag Pleasantville og Seabiscuit, som han også skrev manuskripterne til. Han har tidligere skrevet manuskripterne til Big og Dave og blev Oscar-nomineret for begge to. På The Hunger Games har han skrevet manuskriptet sammen med Billy Ray, der tidligere har skrevet og instrueret Shattered Glass og Breach, samt bogens forfatter Suzanne Collins.

Ross og Billy Ray har mange års erfaring med filmmanuskripter og Collins har skabt universet, så kræfterne bag burde være i orden.

Desværre går de gode kræfter lidt galt i byen med denne film. Det største minus ved filmen er, at man ikke føler noget for nogen af personerne, udover Katniss. Alle de voksne personer er karikerede karikaturer og de unge mennesker er ikke på noget tidspunkt specielt mindeværdige, så når de bliver myrdet på diverse brutale måder - ja, så er man ærligt talt fuldstændig ligeglad.

Har jeg ikke set det her før?
Historien er ganske interessant, men man sidder lidt og føler, at man har set det hele før i en bestemt japansk film fra 2000. Der hed filmen og spillet Battle Royale og her følte man noget for personerne, der ikke bare var pap-figurer. I øvrigt har Suzanne Collins udtalt, at hun ikke kendte noget til filmen Battle Royale eller bogen bag.

Jennifer Lawrence spiller Katniss Everdeen og hun er bestemt filmens stærkeste kort. Hun spiller virkelig godt og man føler med hende igennem alle hendes genvordigheder.

Ikke specielt mindeværdige skuespillere
Resten af skuespillergalleriet er ret anonymt, til trods for en stak store navne i bi-rollerne: Donald Sutherland, Elizabeth Banks, Woody Harrelson og Stanley Tucci. Ingen af dem er specielt mindeværdige, dog er Harrelson ganske fin som den tidligere vinder af spillet, der nu er blevet en dybt alkoholiseret og bitter mand.

I de andre roller, de unge af slagsen - af dem, som man lærer en smule at kende - ser man Liam Hemsworth og Josh Hutcherson. Og der gælder lidt det samme for de to, som der gælder for resten af skuespillerholdet: man er ret ligeglad med dem. At der så oven i købet er påklistret en dybt utroværdig og ligegyldig kærlighedstrekant på Hemsworth-Lawrence-Hutcherson gør ikke ligefrem noget positivt for filmens fremdrift.

Alt i alt
Filmen er flot lavet, men ret overgearet i fremstillingen af den dekadente verden udenfor distrikterne og i tv-showene. De kunne godt have tonet de gakkede parykker og det fjollede tøj lidt ned. Den egentlige kamp er ganske flot filmet, men filmens insisteren på ryste kamera-rutinen, selvom det er set værre, er ret irriterende til tider. Det ville være rigtig rart, hvis man hele tiden kunne se, hvad der sker. Men jeg er nok bare en gammel mavesur mand, der godt kan lide at se film uden at skulle guffe søsygepiller som var det M&M's.

Filmen er rimelig seværdig, overraskende voldelig til tider og de to sidste bøger i trilogien kommer også som film. Så der er det. Desværre formår folkene bag The Hunger Games ikke at opbygge et univers med personer, som man egentlig interesserer sig for, og det hele bliver afviklet på en så afmålt og kalkuleret måde, at man føler sig lidt manipuleret til tider. Manipulationen fungerer bare ikke, hvor meget de så end prøver, og når filmen er slut, er det stadig kun Jennifer Lawrences Katniss, der har vakt den mindste interesse.

Det tekniske
Som forventet ser filmen utrolig flot ud i det korrekte 2.40:1-format og det er bestemt ikke filmens tekniske fremtræden i hverken billede eller lyd (i ren og klar DTS-HD MA 5.1), der trækker ned.

Der kan heller ikke sættes en finger på filmens righoldige ekstramateriale, der bl.a. indeholder en meget interessant dokumentar på ca. to timer om tilblivelsen af filmen. Udover det indeholder udgivelsen nogle kortere featuretter med interviews med Suzanne Collins, Gary Ross og Donald Sutherland.

Hvis man vil vide mere om The Hunger Games, så kan det anbefales at sætte ca. tre timer til side og gå i gang med alt ekstramaterialet. Det kunne have været fint med en audiokommentar med Ross, Collins og nogen af skuespillerne, men jeg tror ikke, at de ville kunne sige ret meget på den, som ikke bliver dækket i den lange dokumentar og de kortere featuretter.

Film: 3/6
Ekstramateriale: 5/6

http://www.onfilm.dk/Film/Anmeldelse.aspx?FilmId=19004&AnmeldelseId=6465

Ingen kommentarer:

Send en kommentar