onsdag den 21. november 2012

Anmeldelse #33: Gøg og Gokke som opdagere (8/12-2011)

I 1944 indspillede Laurel & Hardy The Big Noise, deres femte og næstsidste film for 20th Century Fox. Det blev desværre ikke en af deres bedste film, men der er dog nogle få gode momenter i den.



I årene 1941-45 lavede Gøg og Gokke/Laurel & Hardy seks film for 20th Century Fox og to for MGM. Ingen af filmene bliver nævnt i samme åndedrag som duoens klassiske film fra 20erne og 30erne og en enkelt af dem nåede endda at komme med i Harry Medved og Randy Dreyfuss' bog The Fifty Worst Movies of All Time (And How They Got That Way). Den film var duoens film fra 1944 The Big Noise, som var den næstsidste film de lavede for 20th Century Fox.

I The Big Noise/Gøg og Gokke som opdagere er de to herrer ansat som rengøringsfolk hos et detektivfirma. En aften efter lukketid modtager detektivfirmaet en opringning fra en professor, som gerne vil hyre nogen til at passe på hans seneste opfindelse: en meget destruktiv bombe, der måske kan ændre krigens gang. Gøg og Gokke udgiver sig for at være detektiver ansat i firmaet og begiver sig hen til professorens hus, hvor de kommer i nærkontakt med nogle af professorens andre opfindelser og hans nævenyttige søn. Samtidig med pønser nogle forbrydere i huset ved siden af på at bryde ind hos professoren og stjæle alle hans værdier. Det hele ender, som den slags film jo bør gøre, i et fjernstyret fly med Gøg og Gokke som eneste passagerer, skarpt beskudt af amerikansk artilleri.

Laurel & Hardy: et legendarisk makkerpar
Indrømmet: jeg har ikke set de andre Laurel & Hardy-film fra 40erne, men jeg har set rigtig mange af deres korte og lange film fra 20erne/30erne og regner mig selv for at være fan. Jeg har endda set deres sidste film Atoll K/Utopia fra 1951, som jeg ville ønske, at jeg aldrig havde set. I den film ser begge skuespillere gamle, syge og trætte ud, hvad de dog ikke gør i denne film, der blev lavet syv år tidligere. I The Big Noise ser begge skuespillere forståeligt nok ældre ud end i deres tidligere film, men man sidder ikke og frygter, at de ikke overlever hele filmen som i Atoll K/Utopia.

Oliver Hardy (1892-1957) og Stan Laurel (1890-1965) medvirkede i rigtig mange stumfilm i 1910erne og starten af 1920erne, før de optrådte officielt som Laurel and Hardy i Putting Pants on Philip i 1927. De havde dog begge medvirket i den samme film tilbage i 1921, nemlig The Lucky Dog, men her var de endnu ikke blevet sat sammen til det komiske par, som de blev sidenhen.

I 1920erne og 1930erne lavede parret 32 korte stumfilm, 40 korte lydfilm og 14 spillefilm for Hal Roach. Det er denne periode med Hal Roach som deres producer, der er deres guldalder. Filmene fra 40erne blev lavet for MGM og 20th Century Fox, som ikke helt vidste, hvad de skulle gøre ved dem. I mange af filmene er Laurel & Hardy endt som baggrundskomik med et ungt smukt par i forgrunden, der må så grueligt meget igennem, før de får hinanden.

Laurel & Hardy i baggrunden: dårlig ide
Med andre ord: da Stan Laurel og Oliver Hardy ikke længere lavede film for producer Hal Roach (de lavede den sidste film for ham i 1940) endte de som så mange andre komikerteams med at blive biroller i deres egne film, lidt a la Marx Brothers i de senere MGM-film, som det komikerteam lavede efter producer Irving Thalbergs død i 1936.

Filmene blev stadig solgt på deres navn, men de måtte træde i baggrunden til fordel for f.eks. sangere som Tony Martin i Marx Brothers-filmen The Big Store fra 1941 eller den for længst glemte skuespiller Dick Nelson i Laurel and Hardy-filmen Great Guns, som også er fra 1941.

Tynd suppe og tyk propaganda
I The Big Noise har Laurel & Hardy hovedrollerne, men filmen føles for meget som et opkog af deres gamle film og rutiner. Der er bl.a. en scene i en sovevogn på et tog, der er planket direkte fra kortfilmen Berth Marks fra 1929. Det indså Stan Laurel og han foreslog folkene bag filmen om de ikke skulle lave samme type scene på et fly i stedet for. Det blev afslået og scenen endte med at blive som den var skrevet.

For at støtte krigsindsatsen blev mange af de kendte navne i Hollywood, bl.a. Laurel & Hardy, Donald Duck, Tarzan og Sherlock Holmes, brugt til at kæmpe mod japanerne og tyskerne under krigen. Det er også en af de bærende ting i denne film og i andre af de film, som Laurel & Hardy lavede i 40erne, at de skal kæmpe mod nazister, korrupte spioner og japanere.

Denne film slutter med at den kraftige bombe bliver smidt ovenpå en japansk u-båd, hvor kaptajnen kort forinden har sagt "Heil Hitler!", hvis man nu skulle være i tvivl om hvilken side han var på. Det er højst sandsynligt en scene, der har vakt jubel på samme måde som når Sherlock Holmes fik stoppet nogle nazister i at udføre endnu en diabolsk plan mod USA eller når Tarzan og Cheetah overmandede nazisterne i junglen.

Det er en ganske fin og patriotisk scene, efterfulgt af en surrealistisk scene, som Stan Laurel må have haft fingrene med i. Laurel & Hardy ender filmen med at sidde på en stor bøje, hvor Stan Laurel spiller på sin harmonika og får fiskene til at danse ovenpå vandet. Det er en typisk "white magic"-scene, som Stan Laurel kaldte dem, hvor han udfører noget, der ikke er menneskeligt muligt.

20th Century Fox kører den hjem på rutinen
Det er desværre også nogle af de bedste scener i denne film, da den føles meget rutinepræget og træt hele vejen igennem. Oliver Hardy og Stan Laurel gør hvad de kan med materialet og har også nogle få gode øjeblikke igennem filmen, men der er for få af dem og for langt imellem de reelle grin. Filmen varer kun 73 minutter, men føles længere. Det fint restaurerede billede på Soulmedias Blu-ray er en ringe trøst, når filmen ikke er bedre.

Et godt råd
Den store Laurel & Hardy-boks, der er udgivet af Universal i England, kommer ofte på tilbud ved Amazon.co.uk og det er et godt køb. Den indeholder 21 skiver med godt og vel 68 timers sublim underholdning med makkerparret i deres Hal Roach-film. Det eneste minus ved den boks er, at den også indeholder nogle af filmene i de farvelagte versioner og det er kort sagt spild af plads, men man kan jo lade være med at se de farvelagte versioner. De korrekte sort/hvid-film er heldigvis inkluderet.

Gøg og Gokke fra Soulmedia
Danske Soulmedia har udgivet alle seks Laurel & Hardy-film, som de lavede for 20th Century Fox i 1940erne, som Blu-ray og DVD-doublepacks, og de er nu alle blevet anmeldt på OnFilm.

Her er et kort overblik over filmene og deres danske titler:

Great Guns (1941): Gøg og Gokke: Raske rekrutter
A-Haunting We Will Go (1942): Gøg og Gokke: Hokus-Pokus
Jitterbugs (1943): Gøg og Gokke: Fulde af fup
The Dancing Masters (1943): Gøg og Gokke som danselærere
The Big Noise (1944): Gøg og Gokke som opdagere
The Bullfighters (1945): Gøg og Gokke: Tag tyren ved hornene

Film: 2/6
Ekstramateriale: 0/6

http://www.onfilm.dk/Film/Anmeldelse.aspx?FilmId=18811&AnmeldelseId=5961

Ingen kommentarer:

Send en kommentar