Karen Blixen var
en "storyteller" af Guds nåde. Eller var det Djævelens? Filminstruktør
Morten Henriksen har lavet en dokumentar om den karismatiske kvindes
indvirkning på hans fars liv - og til en vis grad også hans eget liv.
Der er ikke tal på de mange afhandlinger og bøger, der i årenes løb er udkommet om Karen Blixen. Hun har sat så stort et fingeraftryk på litteraturen, både herhjemme og i udlandet, at hun stadig bliver diskuteret og analyseret. I Bag Blixens maske undersøger filminstruktør Morten Henriksen hendes indvirkning på hans far litteraturprofessor Aage Henriksen i årene 1952 til 1962.
Blixen på film
Karen Blixen (1885-1962) havde et eventyrligt og begivenhedsrigt liv, som blev forsøgt filmatiseret af Sydney Pollack i 1985. Det var filmen Out of Africa, der var baseret på Blixens erindringsroman Den afrikanske Farm fra 1937, og hvor man fulgte Karen Blixens tidlige år som kaffefarmer i Britisk Østafrika. I den film føjede Meryl Streep endnu en accent til CVet, denne gang dansk, og hun blev kurtiseret af Robert Redford til tonerne af John Barrys majestætiske score.
Out of Africa (på dansk: Mit Afrika) blev en kæmpe succes og blev nomineret til 11 Oscars, hvor den vandt syv af dem, deriblandt for Bedste Instruktør, Bedste Film og Bedste Musik. Denne storfilm blev efterfulgt to år senere af Babette's Feast (på dansk: Babette's gæstebud), der var bygget over en novella (lang novelle, mellemting mellem novelle og roman) af samme navn, udgivet første gang i Ladies' Home Journal (US) i 1950. Gabriel Axel stod bag Babette's Feast, der som den første film hjembragte en Oscar til Danmark for Bedste Udenlandske Film.
Blixen og de unge mænd
I den sene del af Karen Blixens liv blev hun genstand for mange unge mandlige litteraters kærlighed, bl.a. Thorkild Bjørnvig og Aage Henriksen. De opvartede den ældre forfatter og forsøgte at analysere hendes genialitet og få en lille smule af hendes glød til at smitte af på dem.
I 1952 bliver den unge lektor Aage Henriksen inviteret ud til Karen Blixens barndomshjem Rungstedlund, da hun har læst hans bog Karen Blixen og Marionetterne. Dette indleder et særegent forhold mellem de to mennesker og det har indirekte indvirkning på Aages søn Morten. Før og efter Karen Blixens død i 1962 fortæller Aage nemlig Morten om de ting, som han har talt om med Karen Blixen, til trods for Mortens unge alder.
Han fortæller bl.a. Morten om Blixens ide om at hun fik evnen til at skrive og formidle fortællinger (være en "storyteller") af Djævelen selv, da hun var indlagt med syfilis på Rigshospitalet i 1915. Hun omtalte sig ofte som "Djævelens veninde" og havde mange sære ideer om at hun havde mystiske kræfter og havde et slægtskab med månen og kaldte sig også "månefruen". Med tiden begyndte Blixens forestillinger og ideer at influere Aage Henriksen og han begyndte selv at se ting, som han ikke havde set før.
Dokumentar med skønhedsfejl
Den nu 90-årige Aage Henriksen bliver interviewet af sønnen Morten Henriksen i denne portrætfilm, der varer godt og vel 55 minutter. Morten Henriksen har vist sig som en ganske dygtig instruktør med filmene De nøgne træer, Magnetisørens femte vinter og dokumentaren Med ret til at dræbe, men denne historie er måske lidt for personlig til at han kan få den rette distance til materialet.
Dokumentaren virker bedst, når Aage Henriksen får lov til at fortælle om sine oplevelser med Karen Blixen, og ikke så meget i de korte vignetter med Morten Henriksen, der forsøger at få styr på historien mellem Blixen og hans far. En af Morten Henriksens faste skuespillere Ole Lemmeke illuderer Aage Henriksen i de små rekonstruktioner af samtaler mellem Aage og Karen Blixen, spillet af Birthe Neumann.
Disse rekonstruktioner kunne godt have været udeladt, da man bliver revet lidt ud af historien, når man ser skuespillerne Birthe Neumann og Ole Lemmeke i denne dokumentar, der i øvrigt er flot fotograferet af den anerkendte filmfotograf Dan Laustsen, filmfotograf Jan Weincke og instruktør Jon Bang Carlsen.
Udover at være en dokumentar om Karen Blixen og hendes indvirkning på folk, så er det lige så meget en dokumentar om et far- og søn-forhold, som Karen Blixen havde stor indvirkning på. Aage Henriksen er en spændende fortæller og man kan godt sige, at han har arvet en smule af Blixens storyteller-magnetisme. Historien om Aage Henriksen og Karen Blixens mystiske forhold er helt klart en spændende side af Blixens liv, som forsøges yderligere afdækket i Morten Henriksens ledsagende bog Bag Blixens maske: Min far, mig selv og månefruen, udgivet på Gyldendal.
Filmen er desværre kun halvt vellykket og går i stå i scenerne med Morten Henriksen og rekonstruktionerne af samtalerne mellem Blixen og Henriksen, hvor sidstnævnte dog heldigvis er uden lyd.
Måske ikke det rette sted at begynde
Hvis man er interesseret i Karen Blixens liv, så kan Christian Braad Thomsens dokumentar Karen Blixen - Storyteller fra 1995 anbefales. Den er udgivet af Another World Entertainment. Karen Blixens novellesamling Syv fantastiske Fortællinger er også værd at få fat på. Den har lidt den samme mystiske og skæve stemning, som man snuser lidt til i Aage Henriksens erindringer om den enigmatiske forfatterinde og så er den selvfølgelig virkelig velskrevet.
Hvis man vil have det fulde udbytte og ikke er bange for at læse bøger på engelsk, så lån eller køb den engelske version af Syv fantastiske Fortællinger (på engelsk: Seven Gothic Tales), da det faktisk er originalsproget. Blixen skrev novellerne på engelsk og mange af hendes værker, inklusive dette, blev udgivet på engelsk før det kom på dansk, oversat af Blixen.
Bag Blixens maske er ikke det rette sted at starte for Blixen-novicer: læs nogle af hendes værker, se Braad Thomsens dokumentar og se så denne dokumentar, der viser en interessant og knapt så kendt side af Blixen. Dokumentaren er ikke helt oppe og ringe, men er værd at se for de spændende interviews med en skarp Aage Henriksen.
Ekstramateriale
DVD'en indeholder biografier for Karen Blixen, Aage Henriksen, Morten Henriksen, et billedgalleri, filmens trailer, mere om Karen Blixen (en reklame for den førnævnte Morten Henriksen-bog), interview med Aage Henriksen (40 minutters ekstra interview med Aage Henriksen, hvoraf noget af det, i redigeret form, er til stede i dokumentaren) og et trailershow. Dokumentaren er tekstet på dansk og engelsk, men desværre er det ekstra interview med Aage Henriksen ikke tekstet på noget sprog.
Film: 3/6
Ekstramateriale: 2/6
http://www.onfilm.dk/Film/Anmeldelse.aspx?FilmId=18094&AnmeldelseId=5987
Ingen kommentarer:
Send en kommentar